Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2015 14:43 - Бавната смърт на Flash
Автор: tonkata1 Категория: Технологии   
Прочетен: 285 Коментари: 0 Гласове:
0



 Противниците на софтуера за интерактивно съдържание в интернет все повече се преориентират към HTML5

Текст, линкове и тук-таме някое картинка – така изглеждаха интернет сайтовете преди повече от 15 години. Една от основните причини в момента всяка страница да е различна, разчупена, с вградено видео, галерии и интерактивно съдържание е налагането на популярния софтуер Flash на Adobe Systems. Преди години той вдъхна живот на глобалната мрежа, като й позволи да стане много по-привлекателна и информативна за потребителите. Независимо че Adobe Flash е основната причина интернет да е това, което е в момента, софтуерът от години е атакуван по много фронтове от технологичните компании. И може би идва краят му.

Основните критики са, че Flash прави страниците по-тежки за зареждане и уязвими на хакерски атаки. Макар да се появяват алтернативи, доста голяма част от глобалната мрежа все още разчита на програмата за представяне на интерактивно съдържание и дори цели страници са създадени с помощта й. Постепенно някои компании се обявяват против софтуера, като го наричат отживелица. Голямата зависимост на доста сайтове към него обаче прави целия процес доста труден и бавен за осъществяване. До тази година, когато някои от най-големите онлайн корпорации обявиха, че най-накрая трябва да се сложи кръстът наAdobe Flash.
 
Твърде късно за поправяне
 
Опасенията за хакерски пробиви през Flash са изказвани от години от различни експерти, но ситуацията ескалира преди седмица. Тогава главният технически директор по сигурността на Facebook Алекс Стамос даде еднозначен съвет към Adobe – спрете да се опитвате да оправитеFlash, а го закрийте незабавно. Google и Mozilla се присъединиха към призива, като временно деактивираха софтуера в браузърите си Chromeи Firefox. Всеки, който иска да го ползва, може да го активира. Реакциите станаха факт, след като стана ясно, че хакери използват бъг в софтуера, за да проникнат в машините на потребителите. Големият пробив във Flash беше открит през юни и Adobe спешно направи голямо обновление на програмата, за да може да го неутрализира. Всъщност в кода на Flash не е открита само една слабост, а цели 13. Повечето от тях дават достъп до оперативната памет на засегнатия компютър, откъдето може да се извлече кеширана информация. Макар и според Adobe проблемите да са отстранени, случката послужи като студен душ за големите интернет компании колко опасен може да бъде софтуерът. Както и да ги накара да преминат към алтернативни програми. В момента доста сайтове – особено специализираните видеоплатформи – зависят изключително от Flash. Ако бъде изключен (било то от потребителите или компаниите), зрителите няма да имат достъп до голяма част от интерактивното съдържание в глобалната мрежа.

Flash беше разработен в началото на 90-те години на миналия век като лесна за използване програма за дигитална анимация. В един момент тя беше включена във всеки компютър. Влиянието й стана толкова голямо, че Adobe закупи разработчика й Macromedia за 3.4 млрд. долара през 2005 г. YouTube основава своята платформа за видеосподеляне изцяло на технологията на Flash, както и Netflix впоследствие. Влиянието й продължава да е значително в дигиталния онлайн свят.
 
Бунтът на Apple
 
Първата компания, която се изправи публично срещу Adobe и Flash,беше Apple и дори лично покойният й изпълнителен директор Стив Джобс. През 2007 г. при обявяването на първия iPhone компанията обяви, че смартфонът няма да ползва Flash. Причината е, че по това време програмата започна да става все по-голяма и да изисква все повече ресурси. Докато за настолните компютри изчислителната мощ не беше голям проблем, за прохождащите смартфони е значителен.

С пускането на таблета iPad през 2010 г. войната на Apple срещу Flash продължи. Тогава Джобс обяви, че програмата товари батерията, създава предпоставки за хакерски атаки и е лош избор за мобилните платформи. Липсата на програмата създава проблем за потребителите на iPad, които не могат да разглеждат любимите си сайтове или да не получават пълната им функционалност. Това беше компенсирано с пускането на мобилни приложения, през които съдържанието можеше  да бъде представено. Основната причина почти всеки сайт да има отделно мобилно приложение за iPhone и iPad донякъде се дължи на липсата на поддръжка на Flash.

Стив Джобс донякъде има и личен мотив за противопоставянето си срещу програмата. Според  биографа му Уолтър Айзъксън той никога не прощава на Adobe за отказа им да направят версия на своя водещ софтуер за видеообработка Adobe Premiere за Macintosh през 1999 г., когато Apple се бори със зъби и нокти за оцеляването си.
 
HTML5 на хоризонта
 
Adobe Flash е в основата на почти всеки сайт, който разчита на видео, видеосподеляне, стрийминг и др. Затова и изключването му от поддръжка би лишило браузъри и приложения от достъп тези платформи, както се случва с устройствата под мобилната операционна система iOS. За да може напълно да бъде заменен Flash, всички портали от рода на Netflix, YouTube, Facebook, Twitch и други трябва да преминат изцяло към друг софтуер.

Най-популярният избор за момента е HTML5 – основен стандарт за разработване на сайтове. За разлика от предишните HTML варианти, в петицата възможността за интегриране на интерактивно съдържание е повишена значително. Което го прави привлекателна алтернатива за Flash. Видеоплеърът на базата на HTML5 започва да набира популярност сред онлайн компаниите, които се опитват да намерят по-добър заместител на Flash. В момента технологията се смята за най-добрата и единствена по ефективност алтернатива на продукта на Adobe.

Google започна да експериментира с HTML5 и от януари 2015 г. го поставя като основен в YouTube. Популярната платформа за стриймване на игри в реално време онлайн Twitch обяви в четвъртък, че постепенно ще интегрира HTML5 контролери. Целта им е първоначално да бъдат инсталирани паралелно с тези за Flash, но с времето те трябва да ги заменят напълно. Дори софтуерният гигант Microsoft, който ползва Silverlight като заместител на Flash, обяви, че преминава към HTML5, като целта е да направи приложенията и съдържанията достъпни за всякакви устройства, без да се налага те да бъдат пренаписвани.     
 
Неизбежният край
 
Експертите са единодушни, че макар и дълго отлагана, смъртта на Flash е неизбежна. Тя няма да се случи веднага, защото трябва време съдържанието в мрежата и отделните платформи да преминат напълно към HTML5.

"За края на Flash се говори от поне две години и рано или късно той ще дойде", коментира Дани Брайън, вицепрезидент в изследователската фирма Gartner, цитиран от Wall Street Journal.
Въпреки голямото си влияние Flash вече не заема всеки сайт, а постепенно HTML5 започва да го измества. Освен това програмата не носи голяма част от приходите на Adobe и е възможно съвсем скоро самата компания да реши да спре поддръжката му. По данни на Wall Street Journal софтуерът отговаря за по-малко от 5% от продажбите на дружеството. Дали Adobe ще уважи призива на Стамос от Facebook да сложи веднага край на агонията на своята доскоро доминираща програма, е трудно да се каже. Но е сигурно, че Flash изживява своите последни моменти като основен инструмент за изграждане на интернет сайтове. Някои компании все още говорят с носталгия за него, но и с известно примирение към неизбежната съдба на програмата.

"Някак си е тъжно случващото се, защото Flash беше страхотна платформа, коментира Роман Старушник, разработчик на Flash за Netflix,цитиран от Wall Street Journal. Вършеше страхотна работа при запълването на празнината между дизайнерите и разработчиците." Така че точният момент на кончината на програмата ще стане ясен тогава, когато HTML5 превземе напълно глобалната мрежа.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tonkata1
Категория: Бизнес
Прочетен: 43745
Постинги: 59
Коментари: 4
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930